Duurzaam bouwen Rogier  

Het prachtige groendak

Ben jij geen fan van al die zwarte platte schuurdaken? Wees een trendsetter er verdiep je in een groendak voor op jouw schuur of platte dak op de aanbouw. Een groendak is niet alleen mooi om naar te kijken, het heeft nog veel meer voordelen. Lees in dit artikel meer over het groendak.

Hoe werkt een groen dak?

Een groendak is geschikt voor platte daken en licht hellende daken. Een bestaande laag dakbedekking op je platte dak is nodig, bijvoorbeeld van bitumen of epdm. Over deze laag dakbedekking komt het groendak dat bestaat uit sedum, mos of heide en het is zelfs mogelijk om er kleur in aan te brengen met bijvoorbeeld druifjes.

Is je dakbedekking op je platte dak toe aan vervanging? Dan dient dit eerst te gebeuren. De epdm dakbedekking prijzen zijn gemiddeld € 65 per m2 en bitumen € 45 per m2.

De handige voordelen van een groendak

Wat zijn nu, naast dat een groendak een plaatje is om naar te kijken, de redenen om voor een groendak te gaan?

De levensduur van je dakbedekking is langer

Je dakbedekking op het dak krijgt het in Nederland zwaar te verduren; volle zonneschijn, een pak sneeuw, een harde regenbui en daarna plassen die blijven liggen op je dak. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van een plat dak gemiddeld maar 25 jaar is. Heb jij een groendak, dan beschermt de groene laag je dakbedekking wat ervoor zorgt dat je dakbedekking tot wel 30 jaar langer meegaat.

Een groendak werkt isolerend

Een grote kans dat het in de ruimte onder je platte dak in de zomer erg warm is en in de winter juist koud. Het groendak heeft een isolerende werking waardoor de temperatuur in de ruimte onder het dak een stuk aangenamer is. Door deze isolerende werking ga je zelfs besparen op je energierekening, zo verdien je een deel van je groendak terug.

Riolen worden minder belast

Regelmatig zie je grote plassen op de weg, omdat het riool de vele waterval niet aankan. De planten op een groendak absorberen regenwater, zetten dit om in zuurstof en geven dit weer terug aan de wereld. Kortom, heeft iedereen een groendak, dan gaan onze rioleren het een stuk eenvoudiger krijgen en hebben wij minder last van wateroverlast.

Er is meer gezonde lucht rondom je woning

Tegenwoordig is luchtvervuiling een hot topic. Denk bijvoorbeeld aan termen als fijnstof en CO2, die komen dagelijks voorbij op het nieuws. Een groendak neemt deze ongezonde stoffen op, tot wel 1,5 kilo per hectare. Kortom, je draagt met een groendak een steentje bij aan een beter milieu en de lucht om jouw woning is heerlijk fris.