Duurzaam bouwen Marco  

Wetten en regels in de bouw

Bij het starten van een groot bouwproject moet je rekening houden met een heleboel wetten en regels. Dit is natuurlijk niet voor niets: het ongevalscijfer in de bouw ligt enorm hoog als we het vergelijken met andere sectoren. Dit cijfer willen we kosten wat het kost omlaag krijgen. Waar moet je aan denken als we spreken over het waarborgen van de veiligheid in de bouw? Je kan bijvoorbeeld denken aan stevige steigers aanschaffen (die voldoen aan de veiligheidsregels), bouwhekken kopen, maar ook simpele dingen zoals zorgen voor stevige handschoenen en helmen.

Het belang van een veilige, opgeruimde werkplek

Bij het starten van een bouwproject moet je eerst zorgen voor de juiste materialen en voorzieningen, oftewel de bouwplaats inrichting. Met het aanleggen van de juiste voorzieningen voorkom je dat je mensen zelf gaan sleutelen met bijvoorbeeld de bekabeling. Hierdoor kunnen zich levensgevaarlijke situaties voordoen.

Misschien wel de meest makkelijke tip is het opruimen van je werkplek. Althans we nemen aan dat dit makkelijk is. Toch blijken de meeste ongelukken veroorzaakt te worden door een onopgeruimde werkplek. Struikelen, vallen of iets op het hoofd krijgen zijn nog steeds de meest voorkomende ongevallen in de bouw. En dat terwijl dit zo gemakkelijk op te lossen is! Zorg dan ook altijd voor meer dan genoeg helmen, veiligheidsschoenen, veiligheidsbrillen en veiligheidshandschoenen om dit soort vervelende ongelukken te voorkomen.

Het is aan te raden om voordat het bouwproject van start gaat om de tafel te gaan zitten met je collega’s. Leg nog een keer goed uit wat de regels zijn op de bouwlocatie en zorg dat ze precies weten waar ze aan toe zijn, mochten ze deze overtreden. Bedenk dat het niet alleen belangrijk is voor de veiligheid, maar ook voor jouw portemmonee: er worden hoge boetes uitgedeeld als veiligheidsregels niet nageleefd worden in de bouw.

Regels bij het werken op een drukke bouwlocatie

Het is heel goed mogelijk dat je een bouwproject moet uitvoeren op een drukke locatie. In een stadscentrum zijn er volop verkeersrisico’s aanwezig. Het is dan ook van groot belang dat je deze risico’s tot het minimum beperkt. Hier zorg je voor door je te houden aan alle veiligheidsregels bij het werken op een locatie met hoge verkeersrisico’s. Zo is het uiterst belangrijk dat er duidelijk wordt aangegeven waar de bouwlocatie begint en stopt. Ook zorg je voor een stevige omheining zodat onbevoegden de bouwlocatie niet zo makkelijk kunnen betreden. Het is sowieso aan te raden om eerst de checklists na te lopen, zo weet je precies of je alle regels tot in de puntjes hebt gevolgd.

Zorgen voor een veilige werkomgeving

Als werkgever is het jouw taak om de werkomgeving van je werknemers zo veilig mogelijk te houden. Langdurige blootstelling aan gevaarlijke gassen en stoffen kan ernstige ziektes veroorzaken. Dit houdt dan ook in dat er altijd maatregelen moeten worden genomen tegen gevaarlijke stoffen. Zo moet je ervoor zorgen dat eventuele asbest verwijderd is voor het starten van het project en ben je verplicht maatregelen te treffen tegen blootstelling aan andere gevaarlijke stoffen.