verwarmen met airco
Duurzame energie 6tlpzd  

Verwarmen met een airco: goedkoper én duurzamer dan gas

Veel mensen stoppen hun airco aan het einde van de zomer terug in de kast, omdat ze denken dat ze hem toch niet meer nodig zullen hebben. In de winter gaat namelijk de centrale verwarming aan, dus waarom zou je dan je airco nog gebruiken? Toch is het slim om hem te laten staan. Want hoewel veel mensen er niet van op de hoogte zijn, kun je een airco ook goed gebruiken om de ruimtes in je huis te verwarmen. En verwarmen met airco is zelfs goedkoper dan gas!

Is een airco voor de winter duurzaam?

Airco’s worden natuurlijk vooral geassocieerd met warme zomerdagen, waarop men maar al te blij is om ze in huis te hebben. Warme lucht wordt door de compressor naar buiten verplaatst, waardoor het binnenhuis lekker koel wordt. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de meeste airco’s ook voorzien zijn van een warmtepomp. Hierdoor kunnen ze een ruimte ook uitstekend verwarmen. Het verwarmen met airco gebeurt door het koelingsproces om te draaien: koude lucht wordt van binnen naar buiten verplaatst, waardoor het binnen warm wordt. In tegenstelling tot andere verwarmingsmethodes, wordt er dus helemaal geen warmte opgewekt. Dat maakt verwarmen met een airco een zeer energie-efficiënte manier van verwarmen.

Airco als alternatief voor gas

Bovendien is het niet alleen energie-efficiënter, maar ook nog eens een stuk goedkoper dan gas. Vooral nu de gasprijzen zo hoog zijn en de energierekening hierdoor heel erg snel oploopt, zoeken mensen naar een voordeliger alternatief. Misschien denk je hierbij niet meteen aan een airco, omdat de apparaten niet bekendstaan om hun lage prijs. De apparaten zijn echter in de laatste jaren een stuk toegankelijker geworden voor consumenten en er zijn genoeg modellen die te koop zijn voor een zeer schappelijke prijs. Vooral wanneer je bedenkt dat je het apparaat het hele jaar rond kunt gebruiken, zowel in de warme als in de koudere maanden.

Goedkoper verwarmen met airco

Niet alleen de prijs van het aanschaffen van een airco staat bekend als duur, ook staat de airco voor veel mensen bekend als een energievretend apparaat. Niets is echter minder waar. Het proces van het verplaatsen van de lucht is namelijk juist een stuk energie-efficiënter, en bovendien goedkoper. Op de lange termijn is het gebruik van een airco om het huis te verwarmen een stuk voordeliger dan andere opties van verwarmen. Aangezien de airco in zijn proces van verwarmen geen gebruik maakt van warmtespiralen, ketels of andere energievretende methodes, is het verwarmen met een airco goedkoper. Bovendien kun je er bij een airco voor kiezen om alleen de ruimtes te verwarmen waar het daadwerkelijk nodig is. Dat is zowel duurzamer als goedkoper.