Duurzame energie Marco  

Tips om stookkosten te besparen

Als je groen wilt leven is je energieverbruik een belangrijk factor om in de gaten te houden. Minder stoken is de meest eenvoudige stap om minder energie te gebruiken. Zet je verwarming op 19 of 20 graden. Overdag is dit warm genoeg, je bent waarschijnlijk toch vaak in de weer. ’s Avonds kruipen veel mensen op de bank. Omdat je stil zit daalt je lichaamstemperatuur en heb je meer behoefte aan warmte van buitenaf. Een dik vest, een fleecedeken en warme sokken maken dan een hoop verschil.

Het isoleren van je huis is heel effectief, het is wel een flinke investering en je moet dit vaak ook uitbesteden aan professionals. Weliswaar verdien je deze kosten binnen een paar jaar terug, maar het blijft een grote som geld die je nu neer moet leggen. Voor dubbel glas geldt hetzelfde. Wij delen graag wat eenvoudige, praktische en goedkope tips, want energie besparen zit hem ook in de kleine dingen:

  • Isoleer de leidingen

Met schuimrubberen hoesjes isoleer je eenvoudig en voor lage kosten de warmwaterleidingen. Dit houdt het warme water warm en dat kost dus minder gas.

  • Reflecterend folie

Een radiator straalt veel warmte uit, maar niet alleen de kamer in, ook naar de muur. Reflecterend folie vangt deze warmte als het ware op en kaatst hem terug de kamer in.

  • Tochtstrips

Onderschat de effecten van deze eenvoudig te plaatsen bespaarders niet. Snel gedaan, snel terug verdiend.

  • Tochtborstels

Tussen deuren en drempels zitten vaak kleine kieren. Als de ruimte achter een deur koud is, bijvoorbeeld een gang of een bijkeuken, dan houdt een tochtborstel de kou vrij goed tegen en zorgt hij ervoor dat de warmte niet ontsnapt. Denk naast de deuren ook aan de brievenbus.

Groene energie vergelijken

Groene energie is misschien al een vanzelfsprekendheid, maar wellicht kan je nog wel geld besparen door te kiezen voor een groene goedkope energieleverancier. De Autoriteit Consument & Markt heeft berekend dat je met een overstap ruim €400 bespaart op jaarbasis. Die besparing kan je natuurlijk in een potje stoppen waarmee je kan sparen voor isolatie of je gaat er lekker voor uit eten. Wat jij wilt natuurlijk, maar zonde om niet even te kijken. Het vergelijken en overstappen kost slechts enkele minuten.