Duurzaam wonen Overig 6tlpzd  

Een airco laten plaatsen? Dit zijn de mogelijkheden!

Steeds meer mensen hebben een airco in hun woning. Woningeigenaren kiezen om verschillende redenen voor een airco. Zo is het mogelijk om met een airco je woning te koelen. Met een airco kan je echter ook gemakkelijk je woning verwarmen. Hierbij is het een voordeel dat een airco geen gas maar elektriciteit verbruikt: door middel van een airco kan jouw woning dus van het gas af. Op deze pagina lees je alles over de mogelijkheden van een airco laten plaatsen.

Wandmodellen

Verschillende modellen airco zijn op de markt beschikbaar. Wandmodellen zijn vermoedelijk de bekendste variant. Een airco die je aan de wand bevestigd is uitermate geschikt voor je woning, maar ook voor kleine bedrijfsruimtes. Voor een optimale luchtcirculatie, waarbij zo min mogelijk leefruimte in beslag wordt genomen, wordt dit model airco veelal hoog tegen de wand gemonteerd. Deze airco’s kenmerken zich door een strak design en zijn zeer stil, waarbij het niet ongewoon is dat de leverancier een garantie van vijf jaar verstrekt.

Vloermodellen

De naam vloermodel verklapt al dat dit type airco niet hoog aan de wand bevestigd wordt. De binnenunit van het vloermodel wordt op de vloer geplaatst, of hier vlak boven aan de wand bevestigd. Ook hierbij is het streven om weinig ruimte in beslag te nemen en niet op te vallen. Voordeel van dit model is dat het soms weggewerkt kan worden achter een valse wand. Nadeel van dit model is dat laag hangende en staande airco’s soms moeite hebben om een goede luchtcirculatie op gang te brengen. Hierdoor werken deze mogelijk minder efficiënt.

Koelen en verwarmen met airco

Nu je weet dat er verschillende modellen airco’s beschikbaar zijn is het tijd om nader in te gaan op de verschillende functies van airco’s:

  • Koelen Een airco regelt het binnenklimaat in je woning. Dit is vooral fijn als het zomer is en de temperaturen buiten hoog zijn. Door het aanzetten van de airco creëer je een heerlijk koel binnenklimaat.
  • Verwarmen met airco Het is algemeen bekend dat je met een airco je woning kunt koelen, maar het is ook heel goed mogelijk om met een airco je woning te verwarmen. Dit is zelfs een zeer energiezuinige manier om je huis te verwarmen. Een airco is namelijk sneller op temperatuur dan een cv-ketel. In vergelijking tot bijvoorbeeld vloerverwarming geniet je met een airco ook sneller van een warm huis.
  • Lucht zuiveren Tot slot kan je met een airco ook zorgen voor het zuiveren van de lucht in je woning.