pelletkachel
Duurzame energie 6tlpzd  

Duurzaam wonen

Het is de hoogste tijd om je huis te verduurzamen. De wereld om ons heen verandert snel en dat vraagt om een slimme aanpak. De overheid heeft bijvoorbeeld besloten dat alle woningen in 2050 gasloos moeten zijn. In eerste instantie denk je: dat duurt nog wel even. Maar het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de impact die deze maatregel op ons dagelijks leven zal gaan hebben. Een goede voorbereiding is essentieel. Voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Hoe kun je je huis verduurzamen?

De mogelijkheden om je huis duurzamer en energiezuiniger te maken, zijn bijna ontelbaar. Er zijn tips waarmee je energiezuiniger kunt leven en er zijn manieren om je woning te verduurzamen. De tips zijn over het algemeen gratis en leveren kostenbesparingen op. Het verduurzamen van je woning kost bijna altijd geld. De ene keer is dit een kleine investering, de andere keer een grotere. Voor sommige verduurzamingsinvesteringen stelt de overheid subsidie beschikbaar.

Ledlampen

Gaat er een lamp kapot in je huis? Kies dan voor ledverlichting. De initiële aanschafprijs van een ledlamp is hoger dan een traditionele lamp. Maar ledlampen gaan 10x zo lang mee en verbruiken in die 10 jaar significant minder energie. Overstappen op led is een relatief kleine investering met een grote impact.

Pelletkachel

Een pelletkachel is een duurzame verwarmingsbron. De kachel gebruikt pellets als brandstof. Deze pellets zijn gemaakt van zaagsel en houtafval, dat onder hoge druk wordt samengeperst tot houtkorrels. De pelletkachel zorgt voor een perfecte balans tussen zuurstof en brandstof, wat een zeer hoog rendement geeft. De pelletkachel kan als losstaande verwarmingsbron worden gebruikt, al is het ook mogelijk om de kachel op je centrale verwarming aan te sluiten en je hele woning duurzaam te verwarmen.

Terugverdientijd van een pelletkachel

Er is geen kant en klare formule om uit te rekenen hoe lang het duurt voordat je de volledige investering hebt terugverdiend. Gemiddeld kun je met een pelletkachel 30 – 50% op je energiekosten besparen.

De exacte besparing hangt af van een aantal factoren.

  • De isolatiegraad van de woning
  • De grootte van de woning of de te verwarmen ruimte
  • De buitentemperatuur (bij extreme kou moet je harder stoken)
  • Het model pelletkachel en vermogen.

In de praktijk verdien je een pelletkachel in 2 tot 6 jaar terug.